2010-02-01
 23:46:09

Imon bär de av

Till Hönefoss för en MR-röntgen.
Jag har fått med mig Sofia och Julia som sällskap. Jossan skulle också åkt med men svikare som hon är ska hon jobba istället!! Jaja, vi kommer få de kul ändå:) Vi har kollat upp om de finns några affärer och de verkar finnas ett köpcenter iallafall. Så imon ska de bannemig shoppas litegranna! Hoppas bara att de inte tar för lång tid hos läkaren.
Ja i vilket fall ska det bli sjukt skönt att komma utanför Hemsedals och Gols kommun litegranna. 


Läkarna kommer inte riktigt överens men tror att mina minisker och ledband kan vara skadade. Jag hoppas att det bara är sträckningar..
Lite info om knän från Wikipedia.

Meniskerna (namn efter grekiska för "liten måne") är C-formade broskskivor belägna i knäleden. I vardera knä sitter två menisker, en lateral (yttre) och en medial (inre). De fungerar dämpande och förhindrar lårbenets ledyta att ligga an direkt mot skenbenets.

Meniskerna kan skadas t ex vid vridvåld under idrottsutövande varefter man kan få låsningar i knäleden och värk. Behandlingen är att under en operation avlägsna den trasiga menisken. Man klarar sig relativt bra utan menisk men risken ökar att utveckla artros (smärtande ledbroskförstöring).

Ligament (från latin ligare, binda) eller ledband, förstärkande bandstruktur av trådlik bindväv. Ledband finns i anslutning till leder och benfogar. Ligament kopplar ihop ben till andra ben i bildningen av en led (De kopplar inte ihop muskler med ben, det är senornas funktion). Elasticitet varierar beroende av lokalisation och fördelning kollagen/elastiska trådar. Vid exempelvis ryggrad ökar andel elastiska fibrer och därmed ligamentets elasticitet.

Det är inom vissa sporter vanligt med skador på ledbanden i knäna. Ofta beroende på att knät utsätts för en onaturlig vridning eller belastning. Dessa skador läker dock förhållandevis snabbt och bör inte påverka livskvaliteten på varken lång eller kort sikt.

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Ligament"




KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?


« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: